Kreikkalainen historia on varmaankin monelle tuttu. Kreikkalaisen kulttuurin kerrotaan saaneen alkunsa jo 4000 eKr Kreetan saarelta Knossoksen kylästä.

Länsimainen sivistys on saanut vaikutteita Kreikan kulttuurista, taiteesta, arkkitehtuurista ja filosofiasta. Filosofi Aristotelen, matemaatikko

Phytagoran ja lääketieteen isän Hippokraten nimet esiintyvät tänäkin päivänä usein.

Tarinat 12:sta jumalasta, jotka asuivat Kreikan korkeimmalla vuorella, Olympos (2,917 m) ja Homeroksen kirjoittamasta Iliaasta ja Odysseiasta sekä seireeneistä ja Troijan sodasta ovat varmasti myös tuttuja.

TERVETULOA KREIKKALAISTEN MAKUJEN MAAILMAAN!

Jo 330 eKr kerrotaan olleen kreikkalaisia gastronomisia kirjoja, joista länsimaatkin ovat saaneet vaikutteita keittiöihinsä. Kreikkalaiselle keittiölle tunnusomaista on ollut kautta aikojen raikkaus, tuoreus ja yksinkertaisuus.

Kreikassa ruokailu aloitetaan yleensä ensin nauttimalla alkupaloja,mezedes, aperitiivin kanssa. Tällainen aperitiivi on kreikkalaisten ?kansallisjuoma? ouzo, väkevä anisviina. Yleensä ouzoa nautitaan joko lisäämällä sekaan tilkka vettä tai sitten jäiden kera. Kreikkalainen salaatti, elliniki salata, täytetyt viininlehtikääryleet, dolmades ja tzatziki, jogurttikurkkuvalkosipulisalaatti ovat tyypillisiä kreikkalaisia alkupaloja.

Pääruoan kanssa nautitaan yleensä aina viiniä. Viinit ovat kreikkalaisille perinne ja nautinto. Monelle Kreikan kävijälle tuttu pihkanmakuinen valkoviini, retsina, on suosittu ruokajuoma Kreikassa. Joskus pihkanmakua vähentääkseen kreikkalaiset nauttivat retsinalasillisen omenaviipaleen kera. Kreikan kansallisruoka mousaka, peruna-jauheliha-munakoisovuoka ja souvlaki, kreikkalainen lihavarras, ovat tuttuja Kreikan kävijälle.

Kreikkalaiset ovat persoja makealle. Yleensä ruokailun jälkeen syödään jotain makeaa jälkiruokaa. Sitten kahvin kanssa nautitaankin mielellään lasillinen Metaxaa, kreikkalaista pehmeäaromista brandyä.

Kreikkalainen tulee ravintolaan viihtymään ja nauttimaan ruoan lisäksi myös hyvästä seurasta. Usein kreikkalaisissa kyläravintoloissa, Taverna, soikin aito kreikkalainen musiikki kuten zorbas tai zirtaki. Ruokailun lomassa saatetaan myös tanssia. Kreikkalaisille hyvä seura sekä viini ovatkin kilpailevia nautintoja hyvän ruoan kanssa!

 

Tulostusnäkymään
  |  Sivusto päivitetty viimeksi 16.10.2019   |  Ylläpito   |  Tekninen toteutus AINA   |